Genway

Alegerea unui Instalator

Alegerea unui Instalator în programul AFM Casa Verde

 Dupa inscrierea cu succes a documentelor in platforma AFM si rezervarea sumelor urmează să alegi un instalator pentru montarea sistemului fotovoltaic. Acesta se va ocupa si de verificarea documentelor incarcate si va stabili eligibilitatea dosarului.

       Iți prezentam mai jos recomandările noastre pentru alegerea unui instalator.

       În primul rând, trebuie să realizezi că durata medie de funcționare pentru un sistem fotovoltaic este de 25 de ani. Pentru a întelege mai bine importanța acestui aspect îți prezentam mai jos un grafic cu durata de viață a obiectelor din jurul tău:

Ținând cont de acest aspect, merită să acorzi jumătate din timpul pe care l-ai petrecut în căutarea locuinței și de 2.5 ori mai mult pentru timpul alocat achiziționării unui autoturism.

Iată câteva sfaturi care să te ajute să-ți alegi instalatorul potrivit pentru programul AFM Casa Verde:

1)      Alege un instalator cu experiență în montarea panourilor fotovoltaice. Probabil te vei întreba cum te poți convinge de acest aspect, cât timp ești asaltat cu reclame în care ți se prezintă slogane similare cu: “firmă atestată ANRE”, „firmă cu experiență”, „firma care a montat mii de sisteme”, „firma specializată” etc. Este adevărat că aspectele de mai sus sunt importante, însă îți recomandăm să te asiguri că acestea sunt adevărate și nu fac parte din grupul societăților în care numai ambalajul vinde produsul/serviciul. Îți prezentăm următoarele chei de verificare:

a)       Istoricul domeniului de activitate. Este important anul înființării, însă mai importat este domeniul de activitate pe care l-a avut societatea în toți acești ani. Informațiile referitoare la cifrele de afaceri sunt publice și sunt oferite online de către Ministerul Finanțelor: https://mfinante.gov.ro/domenii/informatii-contribuabili/persoane-juridice/info-pj-selectie-dupa-cui. Pentru interogare veți avea nevoie de codul de identificare a societății, pe noi ne găsești foarte simplu Electro-Service Distributie, CUI 21241885

Probabil nu-ți dorești ca sistemul fotovoltaic să-ți fie montat de o societate care până acum un an vindea prăjituri sau organiza evenimente la nunți, iar de câteva luni a intrat în domeniul energiei regenerabile.

b)      Numarul de sisteme montate. Cu siguranță ai auzit reclame în care diverse societăți se prezintă cu mii de sisteme montate și sute de MW montați până în prezent. Acest lucru se poate deduce din cifra de afaceri pe care a avut-o societatea în anii în care a fost prezentă pe piața sistemelor fotovoltaice. Totodată trebuie să cunoști că prețul mediu din ultimii doi ani pentru sistemele rezidențiale a fost de 1400euro+tva/kWp. Așadar dacă se prezintă că societatea respectivă a montat 9000 de sisteme rezidențiale, cifra de afaceri minimă din anii în care a activat în acest domeniu trebuie sa fie aproximativ 50.000.000 euro, presupunând că media puterii instalate pentru sisteme rezidențiale este de 4kWp/locație. Informațiile referitoare la cifrele de afaceri sunt publice și sunt oferite online de către Ministerul Finanțelor: https://mfinante.gov.ro/domenii/informatii-contribuabili/persoane-juridice/info-pj-selectie-dupa-cui. Pentru interogare veți avea nevoie de codul de identificare a societății.

c)       Societate autorizată ANRE. Această informație este publică și este oferită de ANRE dacă accesați următorul link: https://portal.anre.ro/PublicLists/Atestate

d)      Firmă cu experiență. Puteți cere locațiile din apropierea dvs. la care societatea a montat sisteme fotovoltaice. Puteți cere acceptul vizitării locației și dacă nu aveți experință să evaluați lucrarea din punct de vedere tehnic o să vă ajute observațiile beneficiarului vizitat. Mai mult puteți verifica recenziile societății din online (google, facebook etc.)

2)      Alege un instalator care va monta sistemul cu echipele proprii. Calitatea lucrării și durata mediei de viață a sistemului depinde foarte mult de personalul care va realiza instalarea. Alegând o societate cu echipe proprii vei putea obține aceeași calitate a lucrării ca și cele pe care le-ai observat din recomandările prezentate la punctul 1b (vizite, recenzii etc.). Toate societățile cu echipe proprii își instruiesc personalul într-un mod unitar, așadar nivelul de calitatea o să fie constant. În schimb, socitățile care subcontracteză serviciul de instalare organizează licitații în care prețul cel mai mic primeză. Așadar poți să te afli în situația în care alegi să lucreză cu o firmă cu experiență, însă montajul să fie realizat de o altă societate cu mai multă sau mai puțină experiență. Acest lucru îl poți evita prin adăugarea unui clauze în contractul de instalare prin care instalatorul nu va subcontracta serviciul de montaj, ci va executa cu echipele proprii angajate.

3)      Alege un instalator pentru panourile fotovoltaice care are experiență în programul Casa Verde. Pe lângă procesul de instalare trebuie să ții cont că pe toată perioada de implementare trebuie să faci echipă cu instalatorul. Așadar este de preferat alegerea unui societăți care a mai participat în etapele anterioare și are definit tot fluxul: implementare, decontare, verificare, monitorizare, mentenanță, post garanție. Chiar dacă te poți gândi că nu te intereseză procesele ulterioare implementării, trebuie să știi că prin condițiile pe care le-ai acceptat în momentul înscrierii ești de acord să respecți toate obligațiile prezentate în ghidul de finanțare. Așadar trebuie să te preocupe întreg procesul.

4)      Asigură-te că vei beneficia de vizitarea locației înaintea montajului pentru stabilirea soluției care se potrivește cel mai bine locuinței tale și evitarea costurilor neprevăzute. În acest sens este important să se țină cont de nivelul de consumul din imobil, producția sistemului în condițiile reale de montaj (în funcție de orientare și panta acoperișului dvs.), modul de fixare al panourilor fotovoltaice, verificarea prizei de pământ.

5)      Asigură-te că pachetul ofertat conține întocmirea și depunerea dosarului în vederea obținerii certificatului de racordare, verificare prizei de pământ, proiectul tehnic.

6)      Asigură-te că pachetul ofertat conține toate protecțiile DC și AC ale instalației. În general protecțiile pentru circuitul de curent continuu sunt formate din: descărcătoare, siguranțe fuzibile și întreruptoare. Descărcătoarele de curent continuu asigură protecția la supratensiune, ce poate apărea din descărcările atmosferice sau eventuale defecțiuni ale echipamentelor. Siguranțele fuzibile protejează la scurtcircuit si suprasarcină. Intreruptoarele oferă posibilitatea izolării anumitor circuite și intervenția în sigurantă pe anumite șiruri. Deși mulți instalatori aleg să nu monteze  aceste protecții, ele pot preveni declanșarea unui incendiu, defectarea echipamentelor și lucrul în maxima siguranță în caz de defect sau mentenanță a panourilor fotovoltaice.

7)      Asigură-te că instalatorul cu care dorești să lucrezi nu-ți va cere plata subvenției de la AFM. Obligația beneficiarului este plata contribuției proprii, subvenția se va încasa de către instalator după depunerea dosarului de decontare la AFM.

8)      Alege echipamente de top fabricate de companii consacrate. Alegând un produs de calitate vei obține performanțe superioare la producție, costuri mai mici pentru mentenanță si post garanție.

9)      Asigură-te că fabricanții echipamentelor oferă service și post garanție. Cel mai semnificativ echipament, din punct de vedere al costului, este invertorul. Poți verifica dacă pentru marca aleasă producătorul ofertă piese de schimb după expirarea garanției.

10)   Asigură-te că plata contribuției proprii se va realiza în momentul livrării echipamentelor. În acest mod vei avea controlul respectării echipamentelor prevăzute în contract și vei evita situațiile neplăcute în care societățile nu mai sunt operative, sau în cel mai rău caz nu mai realizează proiectul după încasarea avansului.

11) Asigură-te că pachetul ales este compatibil cu branșamentul din locație. Dacă branșamentul tău este trifazat, o să fie necesar să alegi un pachet care include invertor trifazat. Sunt multe societăți care promovează montarea invertoarelor monofazate pe branșamente trifazate. Acest aspect poate avea urmatoarele riscuri:

a) Refuzul distribuitorului de energie de a elibera certificatul de racordare din cauza dezechilebrelor generate de această soluție

b) Compensarea consumului dintr-o singură fază. De exemplu, dacă pe fiecare fază se consumă 1kW, iar sistemul fotovoltaic produce 3kW, dintr-o fază se va injecta 2 kW, iar pe fiecare din celelalte doua faze se va absorbi câte 1kW. În concluzie, se va achita în plus taxa de transport pentru energia absorbită. Dacă invertorul ar fi fost trifazat, energia produsă pe fiecare fază s-ar fi compensat integral cu energia consumată.

c) Mărirea puterii absorbite a branșamentului. De exemplu, dacă în cadrul locației se instalează un invertor monofazat de 5kW, iar puterea maximă absorbită din branșamentul trifazat este de 9kW, în acest caz, branșamentul este subdimensionat, existând riscul de suprasolicitare a cablurilor și a sistemelor de protecție.

Preambul:
Un element central al acestei sesiuni este sistemul de stocare, un aspect esențial pentru siguranța și durabilitatea investiției.
Vă recomandăm să luați o decizie informată, și asumată, cu privire la tipul și marca sistemului de stocare, pentru a preveni eventuale incidente care ar putea afecta grav siguranța imobilului, ori pierderea căminului într-un incendiu.

12) Asigură-te că panourile fotovoltaice se pliază pe caracteristicile invertorului. Este la modă în piață a monta panouri de o putere cât mai mare împreună cu invertoare rezidențiale. Caracteristicile de care trebuie să țineți cont sunt: curentul la putere maxima, tensiunea la putere maximă, eficiența și dimensiunea panourilor. În cadrul invertorului trebuie urmărit curentul maxim pentru fiecare MPPT. Vom compara doua panouri de la Trina Solar, unul de 440Wp si celalalt de 700Wp care se vor conecta la un invertor Huawei de 6kW monofazat, la care curentul maxim pe MPPT este de 12.5A.

Model panou Curentul la putere maximă (A) Tensiunea la putere maximă (V) Puterea nominală STC(Wp) Eficiență (%) Dimensiunea (mm) Suprafață (mp) Curentul maxim de intrare pe MPPT – Huawei SUN2000-5KTL-L1 (A) Puterea maximă/mp (W/mp) Puterea maximă a panoului conectat la invertorul Huawei SUN2000-3KTL-L1 (W) Puterea maximă a panourilor/mp la conectarea împreună cu invertorul Huawei SUN2000-3KTL-l1 (W/mp)
Trina Solar TSM-NEG9R.28
10.01
44
440
22%
1762x1134
2
12.5
225
440
220
Trina Solar TSM-NEG21C.20
17.29
40.5
700
22.5
2384x1303
3.11
12.5
225
506
163

Dacă la prima vedere observăm ca eficiența și puterea maximă/mp este mai mare la panoul de 700Wp, după limitarea curentului de către invertor ne dăm seama că aceste valori scad sub pragul panoului de 440Wp. Așadar într-o instalație de 7kWp cu 16 panouri de 440Wp, puterea maximă a panourilor este de 7040Wp (440*16) în comparație cu aceeași instalație la care se montează 10 panouri de 700W la care puterea maximă în urma limitarii este de 5060Wp (506*10).

13) Asigură-te că pachetul ofertat conține acumulatori exclusiv acumulatori de înaltă tensiune (high voltage) LiFePO4 (litiu fier fosfat), sistemul de management al acumulatorilor și un grad de protecție cât mai mare pentru a se putea monta atât la interior cât și la exterior. Am pregătit răspunsuri la întrebările frecvente pe acest subiect, disponibile în secțiunea dedicată: https://www.genway.ro/info/intrebari-frecvente (întrebările 28-37).

 Dacă aveți nevoie de informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați pe email sau la numerele de telefon de mai jos, în funcție de regiunea din care faceți parte.

1. Regiunea București-Ilfov. Persoana de contact: Chiroabă Gabriel, mobil: 0786.719.400, email: gabriel.chiroaba@genway.ro;

2. Regiunea Sud-Muntenia – județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman. Persoana de contact: Radu Paun, mobil: 0786.173.341, email: radu.paun@genway;

3. Regiunea Sud-Vest – județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt și Vâlcea. Persoana de contact: Popa Magdalena, mobil: 0746.888.838, email: magdalena.popa@genway.ro;

4.Regiunea Sud- Est – județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea. Persoana de contact Dănăila Alexandra, mobil: 0742.014.954, emal: alexandra.danaila@genway.ro;

5. Regiunea Nord Est – județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. Persoana de contact: Mihaela Dumitriu, mobil: 0742.014.956, email: mihaela.dumitriu@genway.ro;

6. Regiunea Vest – județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Persoana de contact: Andreea Lungu, mobil: 0770.355.149, email: andreea.lungu@genway.ro;

7. Regiunea Nord Vest – județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș. Persoana de contact: Mihaela Dumitriu, mobil: 0742.014.956, email: mihaela.dumitriu@genway.ro;

8. Regiunea Centru – județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Persoana de contact: Mihai Radu, mobil: 0746.013.584, email: mihai.radu@genway.ro;

Grupul Genway este partener, service autorizat și distribuitor pentru: Fronius, Huawei, Ja Solar, Trina Solar, BYD și SunTree,este participant activ ca proiectant si instalator în cadrul proiectelor CasaVerde, ElectricUP, StartUP, PNRR încă de la primele ediții.
Avem echipe de consilieri tehnici, instalatori sisteme fotovoltaice, ingineri instalații electrice, electricieni autorizați ANRE, pregătită să răspundă la provocările oricărui proiect.

Mulțumim clienților  pentru încrederea acordată echipei Genway

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Imagine
  • Cod Produs
  • Rating
  • Preţ
  • Stock
  • Availability
  • Adaugă în coș
  • Descriere
  • Greutate
  • Dimensiuni
  • Informații suplimentare
Faceți clic în exterior pentru a ascunde bara de comparație
Comparați
Coș de cumpărături închdide