Genway

Intrebari Frecvente

Intrebari Frecvente

Intrebări frecvente referitoare la desfășurarea programului Casa Verde 2024

Oferta noastra pentru programul Casa Verde sesiunea 2024 este disponibila

Răspuns: Etapele programului Casa Verde 2024 sunt următoarele:

a) publicarea pe pagina de internet a AFM a informaţiilor necesare demarării sesiunii de validare a instalatorilor;

b) aprobarea instalatorilor;

c) încheierea contractelor de participare;

d) depunerea garanției de către instalatorii cu care a fost încheiat contract de participare;

e) publicarea listei instalatorilor validați;

f) publicarea pe pagina de internet a AFM a informaţiilor necesare demarării sesiunii de înscriere a solicitanţilor;

g) încărcarea în aplicație a documentelor prevăzute la art. 19, de către solicitanți, și rezervarea sumelor aferente finanţării prin înscrierea în aplicație, etapă care poate fi derulată în paralel cu acțiunile menționate la lit. b) – e);

h) selectarea de către solicitanți a unui instalator validat, prin intermediul aplicației;

i) analiza documentelor încărcate de solicitanți, de către instalatorul selectat;

j) aprobarea/respingerea/refuzul solicitanților de către instalator, prin intermediul aplicației;

k) aprobarea/respingerea de către AFM a solicitanților, în baza listelor generate de aplicație;

l) contestarea rezultatului de către solicitanți;

m) semnarea contractelor de finanțare de către unitățile de cult, generate prin intermediul aplicației;

n) implementarea proiectului;

o) decontarea sumelor solicitate de instalatorii validaţi;

p) verificarea de către AFM a corectitudinii analizei eligibilității beneficiarilor și a documentelor depuse în vederea decontării, efectuate de către instalatori, prin eșantion;

q) monitorizarea beneficiarilor.

Răspuns: În termen de maxim 60 de zile de la data publicării de către AFM a listei instalatorilor validați, se repectă următoarele etape:

 a) selectarea de către solicitant a unui instalator validat, prin intermediul aplicației;

 b) efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant;

 c )aprobarea de către instalator, în aplicație, a solicitanților eligibili.

 În termen de maxim 30 de zile de la data selectării instalatorului de către un solicitant, instalatorul analizează documentele încărcate de solicitant, conform procedurii de analiză și selectează, în aplicație, solicitanții eligibili.

Răspuns: Sistemul se alege în funcție de consumul de energie electrică din cadrul unui an (de exemplu ultimele 12 luni). Trebuie să ținem cont că un kW instalat va produce între 1050kWh și 1280kWh anual, în funcție de orientarea panourilor, înclinația și locația imobilului. Așadar un sistem de 3kW putere instalată va produce anual între 3150kWh și 3840kWh, un sistem de 5kW putere instalată va produce între 5250kWh și 6400kWh. De exemplu: daca media lunara a consumului de energie este 400kWh, atunci  într-un an s-au consumat aproximativ 4800kWh. În acest caz se recomandă sistemul de 5kW putere instalată care va produce între 5250kWh si 6400kWh.

Putere instalată sistem fotovoltaic (kW) Producție anuala (kWh)
sistem de 3kW putere instalată
între 3150kWh și 3840kWh
sistem de 5kW putere instalată
între 5250kWh și 6400kWh
sistem de 6kW putere instalată
între 6300kWh și 7680kWh
sistem de 8,2 kW putere instalată
între 8610kWh și 10500kWh
sistem de 10 kW putere instalată
între 10500kWh și 12800kWh
sistem de 15 kW putere instalată
între 15750kWh și 19200kWh
sistem de 20 kW putere instalată
între 21000kWh și 25600kWh

Pe acest link vă invităm să vizualizați câteva exemple de lucrări realizate din domeniul instalării de sisteme fotovoltaice rezidențiale-https://www.genway.ro/info/lucrari-executate

Răspuns: Pentru un sistem cu puterea instalată de 3kW se vor monta 8 panouri. Acestea vor ocupa aproximativ 16mp. Mai jos detaliem numărul de panouri și suprafața ocupată pentru cele mai uzuale sisteme.

Putere instalată sistem fotovoltaic (kW) Număr panouri Suprafată ocupată pe acoperiș (mp)
3
8
16
5
13
26
6
16
30
8.2
22
40
10
26
50
15
39
75
20
52
100

Răspuns: Panourile fotovoltaice se vor instala pe imobilul al cărui număr cadastral a fost la înscrierea în aplicație (teren sau construcție). Dacă in CF figurează mai multe construcții trebuie completat la înscriere  doar numarul cadastral al construcției pe care urmează să se monteze panourile (12345-C1, C2….). Nu se poate instala sistemul pe alt imobil care nu figurează înscris în Cartea Fuciara (de ex. garaj, foisor, magazie etc).

Aveți termen de 60 de zile să alegeți un instalator din cadrul platformei AFM. Procedura de alegere a instalatorului se poate descărca accesând următorul link:  www.genway.ro/instructiuni.pdf. Societatea noastră este prezentă în cadrul programului cu denumirea S.C. ELECTRO-SERVICE DISTRIBUTIE S.R.L. Recomandăm ca selecția să se facă în baza codului de identificare (CUI): 21241885

Prezentăm mai jos etapele ce se vor derula după alegerea instalatorului:

       a) Vom analiza documentele încărcate în aplicația informatică. Îți vom transmite răspunsul analizei în maxim 25 de zile;

       b) AFM va publica lista solicitanților aprobați și respinși în baza listelor generate de aplicație;

        c) Implementare propriu-zisă a proiectului, urmărind următoarele etape:

                – semnarea contractului de instalare;

                – vizitarea amplasamentului. În cadrul vizitei se va stabili soluția de montaj, se va verifica priza de pământ existentă în locație, se va măsura acoperișul;

                – vom simula amplasarea panourilor fotovoltaice pentru alegerea locului optim din punct de vedere al eficienței;

                – vom monta sistemul fotovoltaic și se va încasa contribuția proprie;

                – vom obține certificatul de racordare în baza documentației pe care o vom depune la distribuitorul de energie;

                – te vei bucura de sistemul fotovoltaic în timp ce noi vom depune dosarul de decontare iar personalul de la AFM este posibil să vină în locație pentru verificarea echipamentelor instalate. Perioada de monitorizare este de 12 luni.

Răspuns: Nu, societatea noastră nu percepe taxe suplimentare, aceste costuri sunt incluse în oferta standard.

Răspuns: Pe lângă contribuția obligatorie mai intervine costul pentru actualizarea certificatului de racordare (66 lei) și taxa stabilită pentru racordarea sistemului la rețeaua natională (aproximativ 550lei, dacă nu sunt necesare lucrări de mărire a puterii instalate). Acestea se plătesc la distribuitorul de energie (Delgaz Grid,Distribuție Energie Electrică România, Distribuție Energie Oltenia, E-Distribuție, etc).

Răspuns: Factura de energie electrică trebui sa fie pe numele solicitantului din cadrul contractului de finanțare/cererii de finanțare.  

Răspuns: Energia produsă se va folosi de către consumatorii din momentul respective, iar surplusul se va injecta în rețeaua națională de distribuție. De exemplu, dacă  un sistem monofazat, azi la ora 12 produce 2kW iar casa consumă 0.5kW. Cei 0.5kW vor fi absorbiți din producția sistemului (nu se vor mai contoriza de contorul de la branșament), iar surplusul de energie (1.5kW) se va injecta în rețea. Cantitatea de energie injectată în rețea se poate prelua ulterior, în maxim 24 de luni, în raport de 1:1, raportat la pretul de vânzare al energiei active.  

Pentru a stoca energia produsă este nevoie de un invertor hibrid și banc de acumulatori. Prin programul Casa Verde 2024 se va instala si un sistem de stocare care permite stocarea de energie, surplusul din producție (diferența dintre producție și consumul instant) se va folosi pentru încărcarea acumulatorului, iar diferența se va injecta în rețea.

Răspuns: 1. Instalatorul va întocmi documentația tehnică și o va depune la distribuitorul de energie. Pentru ca documentația să poată fi procesată, beneficiarul trebuie să achite taxa racordare stabilită și să semneze contractul de racordare cu distribuitorul de energie.

2. Distribuitorul de energie va schimba contorul existent cu un contor inteligent cu dublu sens.

3. După schimbarea contorului se vor putea face de către instalator setările invertorului pentru livrarea surplusului de energie în rețea. Nu se poate livra energie în rețea până la înlocuirea contorului deoarece contorul existent va percepe energia livrată ca energie consumata și beneficiarul va fi taxat si pentru energie livrata la fel ca pentru energie consumată.

4. După finalizarea probelor se va emite certificatul de racordare. Beneficiarul are obligația de a trimite instalatorului în maxim 5 zile de la primire o copie, necesară pentru depunerea spre decontare la AFM.

5. Beneficiarul are obligația de a solicita furnizorului de energie emiterea contractului de vânzare -cumpărare pentru energia livrată în rețea, în baza certificatului de racordare.

Răspuns: Da. Solicitantul/beneficiarul are posibilitatea să transmită instalatorului o cerere motivată însoţită de documente justificative, în vederea modificării locului de amplasare a sistemului de panouri fotovoltaice, respectiv de pe imobilul-construcţie pe imobilul-teren sau viceversa, sub condiţia respectării condiţiilor de eligibilitate ale solicitantului/proiectului.

Răspuns: Nu. O conditie de eligibilitate este existența unei construcții de tip locuință intabulată în Cartea Funciară

Răspuns: Nu. Construcția nu trebuie să fie afectată de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entităţi care desfăşoară activităţi economice, cu excepţia cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară

Răspuns: Da, se poate, însă se vor întocmi documente suplimentare pentru a cere spor de putere în cadrul relației cu distribuitorul de energie. Costurile pentru efectuarea lucrărilor necesare sporului de putere se vor preciza în cadrul unui deviz întocmit de distribuitorul de energie. Lucrările respective se pot efectua de o societate atestată ANRE, sau prin încredințare directă către distribuitorul de energie. De exemplu daca îmi este necesar un sistem fotovoltaic de 10kW, iar puterea maximă absorbită din rețea în acest moment este de 5kW, se vor întocmi documentele specifice pentru a cere spor de putere de la 5kW la 10kW. Aceste lucrări este recomandat a se realiza înaite de montarea sistemului fotovoltaic.

Răspuns: Nu. Conform ghidului prosumatorului_CG 14.11.2022 publicat de ANRE, NU se încadrează în categoria prosumatorilor, consumatorii care deţin instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie la care racordul pentru livrarea energiei electrice produse în reţea este diferit de racordul pentru consumul din reţea. Chiar dacă mulți instalatori obișnuesc să monteze sisteme monofazate pe branasamente trifazate, nu este legal. Totodata majoritatea contoarelor de branșament montate de distribuitorii de energie contorizează energia absorbită/injectată în mod individual, pe fiecare fază. Asadar dacă invertorul este monofazat, va asigura înjecția pe o singură fază, celelalte două rămânând exclusiv pentru absorție ceea ce nu oferă posibilitatea utilizării în mod eficient a energiei produse, deseori se va injecta pe faza pe care s-a racordat invertorul iar pe celelalte doua se va absorbi.

Răspuns: Nu. Există sistem de fixare special pentru învelitoarea din tablă falțuită. Aceasta nu se va perfora.

Răspuns: Nu. În acest caz se va monta o structură din aluminiu pentru orientarea corectă a panourilor iar fixarea se va face cu ajutorul contragreutăților. În acest fel hidroizolația nu o să fie afectată.

Răspuns: În general protecțiile pentru circuitul de curent continuu sunt formate din: descărcătoare, siguranțe fuzibile și întreruptoare. Descărcătoarele de curent continuu asigură protecția la supratensiune, ce poate apărea din descărcările atmosferice sau eventuale defecțiuni ale echipamentelor. Siguranțele fuzibile protejează la scurtcircuit si suprasarcină. Intreruptoarele oferă posibilitatea izolării anumitor circuite și intervenția în sigurantă pe anumite șiruri. Deși muți instalatori aleg să nu monteze  aceste protecții, ele pot preveni declanșarea unui incendiu, defectarea echipamentelor și lucrul în maxima siguranță în caz de defect sau mentenanță a panourilor fotovoltaice.

Termenul mediu de viață al instalației fotovoltaice este de 25 de ani. Așadar, termenul de montare nu considerăm că trebuie să fie un criteriu principal în alegerea unui instalator. Puteți consulta în link-ul de mai jos sfaturile pentru alegerea unui instalator: https://www.genway.ro/info/alegerea-unui-instalator

Prin contractul pe care îl semnăm cu beneficiarii ne asumăm următorul articol: art. 2.1, alin VII, instalatorul se obligă să finalizeze instalarea sistemului fotovoltaic în perioada menționată în ghidul de finanțare și modificările ulterioare. Dacă Instalatorul nu va instala din vina exclusiv a sa sistemul în termenul prevăzut în ghid, iar Beneficiarul va pierde finanțarea, Instalatorul va livra și va monta cu titlu gratuit sistemul contractat.

Contractul se poate descărca accesând următorul link: www.genway.ro/contractafm.pdf

Toate invertoarele Huawei de cel mult 10kW, din cadrul ofertei, sunt hibride.

Pentru a stabili cele mai potrivite opțiuni de instalare a panourilor, a traseelor de cabluri, invertorului, tabloului de protecții DC și a altor detalii importante, un inginer din cadrul companiei noastre se va deplasa la locația de implementare pentru a culege toate datele necesare proiectului, astfel încât să beneficiați de un sistem corect proiectat și executat.

Etapele desfășurate până la începerea montajului

Întocmirea schiței de amplasare a panourilor fotovoltaice. Se va avea în vedere spațiul disponibil pe acoperiș, panta acoperișului, orientarea și elementele de umbrire pentru o amplasare cât mai eficientă a panourilor fotovoltaice. Totodată în cadrul acestui capitol se va stabili tipul de structură potrivit învelitorii montate pe acoperișul imobilului dumneavoastră.

Întocmirea schemei monofilare. Se va avea în vedere stabilirea punctului de racord electric, determinarea lungimilor de cablu AC și DC, dimensionarea protecțiilor AC și DC, dimensionarea secțiunilor de cablu

Eliberarea buletinului PRAM- se va elibera în urma verificării prizei de împământare.

Toate aspectele de mai sus se vor stabili în baza datelor culese din cadrul vizitei care se realizeză de către un inginer acreditat ANRE din cadrul societății noastre.

Scopul final este ca dumneavoastră să beneficiați de un sistem corect proiectat și executat.

Aportul propriu trebuie achitat în momentul semnarii procesului verbal de recepție. Așadar, veți avea garanția că societatea și-a respectat în totalitate obligațiile prevăzute în contract și în oferta comercială.

Vom începe răspunsul cu o scurtă descriere despre decărcatoarele pentru protecție la supratensiune: SPD (Surge Protective Device), sau dispozitiv de protecție împotriva supratensiunilor. Este destinat pretejării echipamentelor și instalațiilor electrice de efectele dăunătoare ale supratensiunilor cauzate de descărcările atmosferice sau de alte surse de tensiune de vârf. Există două tipuri principale de SPD-uri: SPD tip 1 și SPD tip 2, fiecare având un rol specific în protecția împotriva supratensiunilor.

  1. SPD tip 1 – sunt proiectate pentru a face față unor supratensiuni caracterizate printr-un curent de vârf foarte mare, cum ar fi cele generate de descărcările atmosferice directe (trăsnet). Ele sunt capabile să absoarbă și să dirijeze către pământ curenți mari într-o perioadă foarte scurtă de timp. Aceasta înseamnă că pot absorbi și disipa o cantitate mai mare de energie în cazul unei supratensiuni sau descărcări electrice, menținând astfel nivelul de tensiune în limitele sigure pentru echipamentele interne și pentru întregul sistem fotovoltaic.
  2. SPD tip 2 – sunt proiectate pentru a proteja echipamentele individuale sau circuitele împotriva supratensiunilor mai mici care pot apărea în rețeaua electrică. Ele sunt instalate în general în cadrul echipamentului electric.

Într-un sistem de protecție împotriva supratensiunilor bine configurat, SPD-urile de tip 1 și SPD-urile de tip 2 pot fi utilizate în tandem pentru a asigura o protecție completă împotriva tuturor nivelurilor de supratensiuni și curenți de descărcare.

În cadrul invertoarelor Huawei sunt instalate descărcătoare de supratensiuni tip 2, așa cum reiese din cadrul informării oficiale care se poate descărca din cadrul umătorului link: www.genway.ro/huawei.jpeg

Așadar, în cadrul unei instalații fotovoltaice cu invertor Huawei, este recomandat a se instala un descărcător care să asigure cel puțin protecția de tip1.

Toate descărcătoarele utilizate de către societatea noastră sunt verificate conform clasei internaționale de standardizare de test EN/IEC 61643-11 și asigură protecția de tip 1 si tip 2.

De ce folosim descărcătoare protecția de tipul 1 și 2, când am putea folosi numai de tipul 1, cel de tipul 2 fiind deja în invertor, întegrat în placa electronică?

  1. Afișarea defectelor: SPD-urile externe sunt echipate adesea cu indicatori vizuali sau tehnologii de afișare care pot indica dacă dispozitivul este defect, sau a fost supus unei supratensiuni semnificative. Această funcționalitate este importantă, deoarece permite proprietarului sau personalului de întreținere să identifice rapid problemele și să le remedieze înainte ca acestea să afecteze echipamentele critice.
  1. Capsule: SPD-urile externe sunt concepute cu capsule de protecție care pot fi înlocuite relativ ușor în caz de avarie sau în cazul în care sunt expuse la o supratensiune puternică. Acest lucru poate reduce costurile de întreținere și timpul de inactivitate al sistemului, deoarece nu este necesar să se înlocuiască întregul dispozitiv sau să se facă reparații complicate.
  1. Protecție suplimentară a invertorului: Unul dintre avantajele majore ale instalării unui SPD extern pe partea de curent continuu este că poate proteja invertorul, un component critic al sistemului fotovoltaic. Dacă o supratensiune distruge SPD-ul intern, acest lucru poate duce la avarierea invertorului, ceea ce, în general, nu este acoperit de garanție. Protejând invertorul, SPD-ul extern poate ajuta la menținerea integrității întregului sistem și poate evita costurile semnificative de înlocuire sau reparație.

Așadar, montarea descărcătoarelor de tipul 1 și 2 este o soluție mai costisitoare însă poate salva costuri importante în perioada exploatării, durata medie de viață a sistemului fotovoltaic fiind de 25 de ani.

Răspuns:
a)    Acumulatorii high voltage funcționeză cu tensiuni mari și curenți mici. Acest lucru oferă o reducere semnificativă a pierderilor ce se traduce într-o eficiență sporită pentru acumulatorii high voltage. Totodată se reduce semnificativ stresul asupra cablajelor și a componentelor bateriei.
b)    Acumulatorii high voltage au o rată de descărcare/încărcare mai mare. Acest lucru se traduce prin reducerea timpului de încărcare și posibilitatea de gestionare unor sarcini mai mari. 
c)    Pe lângă mini BMS-ul din fiecare compartiment de celule, acumulatorii de înaltă tensiune (high voltage) conțin încă un BMS principal ce are rol de protecție sporită urmărind tensiunea și curentul pentru fiecare celulă. În cazul diferențelor majore BMS-ul va încerca echilibrarea celulelor, iar în cazul în care nu reușeste va comanda oprirea acumulatorului prin întreruperea siguranței generale din BMS-ul principal.

Răspuns:
a)    Acumulatorii LiFePO4 sunt mai stabili din punct de vedere termic și chimic comparativ cu alte tipuri de acumulatori. Aceștia sunt mai puțini predispuși la explozii sau incendii, ceea ce îi face o alegere mai sigură pentru utilizarea în cadrul aplicațiilor de stocare rezidențială.
b)    Acumulatorii LiFePO4 au o durată de viață mai lungă, de obicei între 2000 și 8000 de cicluri de încărcare/descărcare, ceea ce le oferă o durabilitate mai mare comparativ cu acumulatorii Li-ion sau NiMH.
c)    Acumulatorii LiFePO4 pot să fie descărcați până la 80%-85% fără a deteriora bateria prematur, ceea ce permite utilizarea unei părți mai mari din capacitatea sa utilă.
d)    Acumulatorii LiFePO4 au o performanță mai bună pentru fiecare interval de temperatură în comparație cu acumulatorii Li-ion sau NiMH, ceea ce este esențial în medii cu clima temperată.
e)    Acumulatorii LiFePO4 au o eficiență de încărcare/descărcare mai bună (aproximativ 95-98%) comparativ cu NiMH, sau acumulatorii gel, ceea ce se traduce în mai puține pierderi de energie.
f)    Acumulatorii LiFePO4 au o rată de descărcare/încărcare mai mare. Acest lucru se traduce prin reducerea timpului de încărcare și posibilitatea de gestionare unor sarcini mai mari. 
g)    Compușii utilizați în LiFePO4 sunt considerați mai puțin dăunători pentru mediu comparativ cu materialele utilizate în alte tipuri de acumulatori, cum ar fi cobaltul în unele baterii Li-ion. Acest lucru se traduce printr-un impact ecologic redus.
h)    LiFePO4 are o tensiune de platou stabilă pe parcursul descărcării, ceea ce asigură o furnizare constantă de energie, esențială pentru funcționarea sistemelor fotovoltaice.

Răspuns:
a)    BMS-ul monitorizează în permanență parametrii critici ai acumulatorilor, precum tensiunea, curentul, temperatura și starea de încărcare (SOC – State of Charge) pentru fiecare celulă. Acesta permite o evaluare exactă a sănătății acumulatorilor.
b)    În timpul încărcării și descărcării, celulele unei baterii pot avea performanțe diferite. BMS-ul echilibrează tensiunea între celule pentru a preveni suprasarcinile sau descărcările excesive, prelungind astfel durata de viață a bateriei.
c)    BMS-ul protejează acumulatorii de condiții periculoase, cum ar fi supratensiunea, supracurentul și temperaturile extreme. Dacă parametrii depășesc limitele stabilite, sistemul BMS poate opri procesul de încărcare sau descărcare. În funcție de gravitatea problemei decuplarea automată se poate realiza software sau hardware
d)    În cadrul soluțiilor integrate (invertor si sistem de stocare de la acelasi producator sau comunicație dedicată între invertor si BMS) BMS-ul comunică bidirecțional cu invertorul pentru a gestiona eficient fluxul de energie și sistemul de protecție. 
e)    Prin gestionarea corectă a ciclurilor de încărcare și descărcare, și prin menținerea celulelor în intervale de tensiune sigure, BMS-ul ajută la prevenirea deteriorării prematură a celulelor.
f)    Un BMS bine proiectat poate maximiza eficiența sistemului de stocare a energiei, asigurându-se că fiecare parte a bateriei este utilizată optim.
g)    BMS-ul poate integra funcții de securitate suplimentare, cum ar fi protecția împotriva scurtcircuitelor și a defecțiunilor interne, asigurând astfel un sistem sigur pentru utilizare în aplicații de înaltă tensiune.
h)    BMS-ul poate oferi date și sugestii privind întreținerea bateriilor, ajutând utilizatorii să își mențină sistemul în stare optimă.

Răspuns:
a)    Un sistem integrat asigură o comunicație bidirecțională între invertor și acumulator. Acest lucru înseamnă că fiecare echipament transmite și primește comenzi sau confirmări. În acest mod protecțiile sunt redundante, minimizând riscul apariției unui incendiu datorat supraîncălzirii celulelor sau apariției unui defect.
b)    Producătorii de soluții integrate investesc adesea în cercetare și dezvoltare pentru utilizarea cât mai corectă a ciclurilor de încarcare/descăracare, a pragurilor de încărcare minimă și maximă, și a gestionării eficiente a energiei. Acest lucru se traduce prin prelungirea duratei de viață a sistemului de stocare.
c)    O soluție integrată beneficiază de garanție completă oferită de un singur producător eliminând riscul ca fiecare producător să se excludă de la oferirea garanției din cauza celuilalt.
d)    Majoritatea soluțiilor integrate includ opțiuni de gestionare inteligentă a energiei în funție de necesarul de consum și tariful furnizorului de energie 

Răspuns:
a)    Un acumulator cu gradul de protecție IP55 va reduce riscurile de deteriorare sau declanșarea unui posibil incendiu provocat de apă, umiditate sau praf. Protecția la praf, umiditate și apă reduce riscul de scurtcircuite și defecțiuni cauzate de infiltrarea apei sau a particulelor străine în acumulator.
b)    Datorită materialelor din care sunt fabricate, acumulatorii cu un grad de protecție IP55 au o durată de viață mai lungă și necesită mai puțină întreținere, contribuind astfel la economisirea costurilor pe termen lung
c)    Ținând cont de restricția protecției la praf, umiditate și apă, există în cadrul construcției bancului de acumulatori există mai multe straturi de protecție ce asigură efect indirect rolul de întârziere în declanșarea unui eventual incendiu și rezistență mecanică sporită.
d)    Acumulatorii cu IP55 pot fi instalați într-o gamă mai largă de locații, atât în interior, cât și în exterior.

a)    În sistemul tip ”turn” toate conexiunile între acumulatori sunt realizate de producător. Ținând cont că majoritatea incendiilor sunt provenite de la contacte imperfecte, acest lucru se traduce prin sporite siguranței în exploatare.
b)    Sistemele tip ”turn” au integrate protecțiile pentru supratemperatură, scurtcircuit, detecție fum, stingere etc.
c)    Carcasa sistemelor „turn” oferă o protecție mai bună împotriva prafului, umidității și a altor factori de mediu.
d)    Au integrat sistemul de încălzire acționabil automat. 
e)    Sistemele tip „turn” ocupă, în general, un spațiu mai mic decât cele tip „rack” pentru aceeași capacitate de stocare, ceea ce le face ideale pentru spațiile restrânse.
f)    Designul compact și integrat al sistemelor „turn” le face mai atractive din punct de vedere visual/estetic.

Da, rolul principal al sistemului de stocare este utilizarea eficientă a energiei produse. Mai exact, acumulatorul se va încărca din surplusul de energie și se va descărca în perioada în care consumul din locație depășeste producția provenită din panourile fotovoltaice. Pragul de descărcare al acumulatorului este programabil, astfel încât sistemul oferă posibilitatea păstrării ca rezervă a energiei din acumulator pentru funcția de back-up (in momentul in care se intrerupe furnizarea energiei electrice de la reteaua nationala). Funcția de back-up este disponibilă numai împreună cu tabloul de insularizare. Acest lucru oferă posibilitatea ca invertorul și consumatorii esențiali să funcționeze fără tensiune la rețeaua națională.

În cadrul vizitei din teren specialiștii nostri vor identifica poziția potrivită pentru montarea sistemului de stocare în funcție de recomandările fiecărui producător și a standardelor în vigoare.

a)    Utilizarea tehnologiei litiu fier fosfat (LiFePO4).
b)    Eficientă ridicată prin adoptarea tehnologiei de tensiune înaltă (high voltage).
c)    BMS încorporat pentru măsurarea temperaturii, tensiunii, curentului pentru fiecare celulă.
d)    Comunicație bidirecțională cu invertoarele Fronius.
e)    Siguranță automată DC acționabilă automat pentru orice eroare ce intervine în sistemul de încărcare sau descărcare.
f)    Rată de descărcare/încărcare 1C, iar pentru vârfuri de descărcare 1.5C. Acest lucru se traduce prin posibilitate alimentării din sistemul de stocare a unor sarcini egale cu capacitatea acumulatorului sau chiar cu 50% mai mari pentru perioade foarte scurte. Acest lucru este posibil în cazul dimensionării sistemului împreună cu un invertor de o putere egală sau superioară.
g)    Posibilitatea de montare în exterior cu anumite restricții referitoare la intemperii.
h)    Capacitatea declarată este energia ce se poate descărca sau încărca. Mai exact, titulatura “5.1” din codul produsului reprezintă capacitatea acumulatorului in kWh ce se poate descărca/încărca în cadrul unui ciclu de funcționare.
i)    Eficientă de 96%.
j)    Sistemul este scalabil. Ulterior montajului se pot adaga module de 2.56kWh.
k)    Tipologia tip ”turn”. Scalabilitatea în cadrul unui turn se realizează pe verticală, prin înserierea modulelor.
l)    Tipologie “plug and play”. Toate conexiunile între modulele acumulatorilor sunt realizate de către producător. Acest lucru reduce foarte mult riscul de apariția a arcului electric rezultat din contacte imperfecte.
m)    Garanție 10 ani sau 8.000 de cicluri încărcare/descărcare.
n)    Protecție la supraîncărcare, supracurent, supratemperatură și scurtcircuit.
o)    Detectarea electrochimică în timp real a temperaturii și tensiunii la nivel de celulă. Calibrarea SOH și protecția stării acumulatorului pe întregul ciclu de viață
p)    Experința în sistemele de stocare energie și control (BMS) de peste 20 de ani provenită din domeniul auto. 

a)    Utilizarea tehnologiei litiu fier fosfat (LiFePO4).
b)    Sistem de încălzire pentru funcționarea la temperaturi exterioare negative.
c)    Eficientă ridicată prin adoptarea tehnologiei de tensiune înaltă (high voltage).
d)    BMS încorporat pentru măsurarea temperaturii, tensiunii, curentului.
e)    Comunicație bidirecțională cu invertorul.
f)    Posibilitatea de montare în exterior cu anumite restricții referitoare la intemperii.
g)    Capacitatea declarată este energia ce se poate descărca sau încărca. Mai exact, titulatura “5” din codul produsului reprezintă capacitatea acumulatorului în kWh ce se poate descărca/încărca în cadrul unui ciclu de funcționare.
h)    Sistemul este scalabil. Ulterior montajului se pot adaga module de 5kWh.
i)    Conceptul „Modular”. Se referă la designul acumulatorilor cepermite izolarea rapidă a unui modul defect, fără a afecta funcționarea celorlalte module. Acest lucru crește siguranța sistemului și facilitează întreținerea.
j)    Garanție 10 ani.
k)    Tipologia tip „turn”. Scalabilitatea în cadrul unui ”turn” se realizează pe verticală, prin înserierea modulelor.
l)    Certificare  VDE AR-E 2510-50 Germania pentru cele cinci niveluri de proteție („5-Layer Protection”). Acest sistem de protecție cuprinde cinci niveluri distincte care lucrează împreună pentru a preveni defecțiunile și a asigura o funcționare sigură:
1. Protecție la nivel de celula – face referire la o supapă de siguranță care se ativează în cazul unei suprapresiuni interne, prevenind explozia.
2. Protecție structurală – Șasiu de înaltă rezistență ce rezistă la încărcarea provenită dintr-o masă de până la 5 tone. 
3. Protecție activa – Detectarea electrochimică în timp real a temperaturii și tensiunii la nivel de celulă. Calibrarea SOH și protecția stării acumulatorului pe întregul ciclu de viață
4. Protecție electrică –  Protecție la supraîncărcare, supracurent, supratemperatură și scurtcircuit
5. Protectie la nivel de software -> Software-ul de monitorizare și control al acumulatorului oferă un nivel suplimentar de protecție prin monitorizarea parmetrilor de funcționare, diagnosticarea erorilor și alertarea utilizatorului în caz de probleme.

În prezent Fronius oferă trei soluții de back-up, iar PV-Point este un dintre ele. Vom descrie mai jos modul de funcționare pentru fiecare dintre acestea:

  1. PV-Point – Reprezintă un port fizic de ieșire al invertorului, pe care se poate conecta un consumator monofazat de maxim 3kW, numai în regim de back-up (atunci când lipsește tensiunea de la rețeaua națională). Acest port nu va asigura tensiune în regimul normal de funcționare (prezență tensiune de la rețeaua națională). Acest lucru presupune posibilitatea de a conecta manual un consumator esențial atunci când există o întrerupere de alimentare din rețeau națională
  2. PV-Point Confort – Reprezintă o extraopțiune față de echiparea de baza a invertorului Fronius. Include funcția descrisă mai sus, PV-Point, la care se adaugă posiblitatea de conectare permanentă a circuitului dedicat consumatorilor esențiali monofazați de maxim 3kW. Așadar, pe portul respectiv vom avea tensiune în regimul normal de funcționare și în regimul de back-up, trecerea făcându-se automat.
  3. Full Backup – Pentru asigurarea acestei funcții este necesar montarea unui tablou de insularizare. Acesta asigură trecerea automată din regimul normal de funcționare în regimul de back-up pentru toți consumatorii din locuință. Puterea asigurată în regim de back-up este limitată de puterea invertorului și capacitatea de descărcare a acumulatorului. Pentru branșamentele trifazate poate asigura alimentarea cu energie electrică în regimul de back-up pentru toate cele trei faze. Așadar, în regim de back-up, pentru branșamentele trifazate se pot conecta consumatori monofazați și trifazați.

Reprezintă capacitatea maximă a sistemului de stocare care se poate instala pe invertorul respectiv. Această scalare se poate face în trepte, în funcție de necesitățiile și bugetul viitor.

Gama de produse S1 este cea mai recent lansată în piață și se diferențiază prin urmatoarele aspecte:

  1. Nivelul de protecție superior determinat de supapa de siguranță din compatimentul de celule cu rol de eliberare imediată a presiunii în exces, cauzat de un eventual defect, ajutând la reducerea riscului de incendiu sau explozie.
  2. Puterea maximă de descărcare-încărcare, conform modului DC-DC, este de 10kW în comparație cu 5kW față de gama S0.
  3. Garanția acumulatorului este de 15 ani în comparație cu gama S0 care asigură o garanție de 10 ani.
  4. Optimizator intern mai eficient cu până la 30% la seria S1 în comparație cu seria S0.

Mulțumim clienților noștri pentru încrederea acordată echipei Genway

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Imagine
  • Cod Produs
  • Rating
  • Preţ
  • Stock
  • Availability
  • Adaugă în coș
  • Descriere
  • Greutate
  • Dimensiuni
  • Informații suplimentare
Faceți clic în exterior pentru a ascunde bara de comparație
Comparați
Coș de cumpărături închdide